V Česku vzniká první čistě ženský cyklistický tým

V posledních letech je vzestup ženské cyklistiky často diskutovaným tématem. Důkazem tohoto trendu je například kompletní transformace mužského elitního závodního kalendáře Grand Tour do jeho ženské verze. Tour de France se své ženské verze dočkala poprvé v roce 2022 jako Tour de France Femmes avec ZWIFT. Loňský ročník přilákal v průměru 2,9 milionu diváků a celkově závod a jeho 8 etap sledovalo 23,2 milionu lidí. Giro d’Italia Women, známé také jako Giro Donne, se jezdí již od roku 1988. La Vuelta má svou ženskou verzi La Vuelta Femenina, která se poprvé konala jako etapový závod v roce 2018, zatímco od roku 2015 do roku 2017 šlo pouze o jednodenní závod. Ani hlavní monumenty cyklistického kalendáře nezůstávají pozadu, a to Paris-Roubaix, závod okolo Flander a Lutych-Bastogne-Lutych. V rámci průzkumu společnosti VIF potvrzuje rostoucí trend a vzestup popularity ženské cyklistiky 65 % dotázaných. Téměř tři čtvrtiny respondentů navíc považuje ženskou cyklistiku za atraktivní sport.

„Právě tento boom nás inspiroval k vytvoření prvního čistě ženského cyklistického týmu v Česku - VIF Cycling Team. Vidím velký smysl v rozvoji talentu českých a slovenských ženských cyklistických nadějí v nadstandardních podmínkách světové úrovně. Vznik prvního čistě ženského profesionálního cyklistického týmu v ČR, jehož cílem bude dosáhnout statusu UCI Women Continental Team do roku 2027, bude unikátní projekt, který zamíchá kartami na tuzemské scéně, kde nyní dominuje jeden tým,“ říká Jakub Lorenc, majitel značky VIF.

FB Cover 2 White

Po sportovní stránce bude tým fungovat pod vedením Tomáše Konečného, bývalého profesionálního cyklisty a hlavního trenéra české reprezentace silničních cyklistů od roku 2014 do roku 2022. Organizaci týmu povede Josef Říha, předseda spolku CK Pardubice, autor projektu CzechCycleHub, promotér a organizátor řady silničních cyklozávodů v ČR a předseda Extraligy Masters.

BrychtaJan_CCT_20200806_160921_DSC_1787-1920x1282

Tomáš Konečný, bývalý trenér české cyklistické reprezentace. Foto: Jan Brychta

„Díky působení VIF na českém trhu a našim sponzoringovým aktivitám, jsme našli společnou vizi – vznik prvního čistě ženského týmu, který poskytne českým a slovenským cyklistkám podmínky světové úrovně, nejen z pohledu sportu, ale i kariérního růstu. Závodnice budou mít k dispozici sportovní a nutriční koučink na světové úrovni, stabilní a profesionální zázemí, možnost nepřetržité zimní přípravy na Mallorce. Kromě toho všem závodnicím nabídneme mediální tréninky a komunikační školení, aby mohly budovat svou osobní značku, plnit požadavky sponzorů a především získávat publicitu a pozornost širší veřejnosti,“ dodává Jakub Lorenc.

Snaha o zavedení rovnosti v rámci cyklistiky

Rovnost žen a mužů je v cyklistice často diskutované téma. Podle našeho průzkumu si 62 % lidí myslí, že ženská a mužská cyklistika by měla mít stejné podmínky, 24 % odpovědělo negativně a 14 % neví.

Nejvýznamnější opatření Mezinárodní cyklistické unie (UCI) zavedla mezi roky 2018 - 2021, konkrétně  šlo o zavedení minimálního platu pro profesionální jezdkyně, vytvoření UCI Women's WorldTeams, zavedení mateřské dovolené a rovných kvót pro muže a ženy na závodech Olympijských her v Paříži 2024. Aktuálně Řídící výbor UCI přijal v tomto snažení dvě nová rozhodnutí:

 

Zájem sponzorů ve světě neustále roste

Zájem velkých společností o sponzoring profesionálních ženských týmů roste, díky čemuž se počet profesionálních týmů za poslední tři roky téměř zdvojnásobil. Vítězka Tour de France Femmes avec ZWIFT, Demi Vollering, je první cyklistkou, která se stala oficiální ambasadorkou značky Nike. 

„Trend viditelný ve světě do Česka ještě nedorazil. Situace na tuzemské ženské cyklistické scéně bohužel odráží situaci u mužských týmů. Závodících žen je tak ještě výrazně méně. Funguje tu jediný tým, který je dotován ze státních financí. Zbytek závodnic je rozptýlen v amatérských týmech napříč Českem a Slovenskem. Těch pár nejlepších jezdí za zahraniční týmy. Vznik VIF Cycling Teamu přinese tolik potřebné finance do ženské cyklistiky, zvýší konkurenci, což způsobí posun ve výkonnosti a kvalitě výchovy závodnic. Spolu s Tomášem Konečným vidíme mezi ženami, juniorkami i kadetkami spoustu talentu, který zatím není nijak rozvíjen,“ říká Josef Říha, spolumajitel VIF Cycling Teamu.

Nedostatek financí a nezájem firem o cyklistiku potvrzuje také průzkum. Ačkoliv 86 % dotázaných vnímá společnosti, které sponzorují ženský sport jako  pozitivní, 80 % respondentů vnímá zájem českých firem o sponzoring a sportovní partnerství jako nedostatečný.

Prezentovaná čísla vycházejí z průzkumu veřejného mínění na vzorku 1033 respondentů v online průzkumu realizovaném 25.-26. 7. 2024.