Může pravidelný pohyb venku skutečně zastavit epidemii civilizačních onemocnění? A jak správně začít?

Odpověď je ano!

Civilizační onemocnění jsou dnes již velmi častá onemocnění způsobená nedostatkem pohybu, nezdravou stravou, konzumací alkoholu a kouřením, což se může projevit onemocněními jako jsou diabetes mellitus 2. typu, obezita, onemocnění srdce a cév, vysoký krevní tlak, cévní mozkové příhody, nebo onkologická onemocnění. Tato onemocnění přispívají velkou měrou k předčasným úmrtím a snížení kvality života.

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak těmto nemocem předcházet, je pravidelná pohybová aktivita – ideálně venku na čerstvém vzduchu. Sport obecně nejen zlepšuje fyzickou kondici, ale při pohybu v přírodě také pozitivně ovlivňuje psychiku a celkové zdraví člověka. Sportování na slunci ale přináší i výzvy – například dlouhodobé vystavení očí UV záření může mít neblahé následky na zrak. Sportovní sluneční brýle jsou proto důležitým doplňkem každého sportovce.

Pravidelná pohybová aktivita: základ prevence

Pohyb je pro lidské tělo přirozený, avšak dnešní moderní způsob života často vede k sedavému stylu, který zvyšuje riziko vzniku civilizačních onemocnění. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje minimálně 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity týdně pro dospělé. To odpovídá přibližně 30 minutám pohybu 5 dní v týdnu, což může zahrnovat například svižnou chůzi, běh, cyklistiku či plavání.

Kromě délky je důležitá také intenzita pohybu, kterou lze jednoduše rozdělit do tzv. kardio zón. Rozlišujeme tři hlavní zóny podle tepové frekvence:

  1. Zóna nízké intenzity (50–60 % maximální tepové frekvence) – vhodná pro regeneraci, zahrnuje chůzi nebo jógu.
  2. Zóna střední intenzity (60–75 % maximální tepové frekvence) – ideální pro zlepšení kondice a hubnutí, zahrnuje svižnou chůzi, pomalý běh nebo jízdu na kole.
  3. Zóna vysoké intenzity (75–85 % maximální tepové frekvence) – slouží ke zlepšení výkonu, zahrnuje intenzivní běh, nebo intervalový trénink v různých sportech.

Maximální tepovou frekvenci lze odhadnout pomocí vzorce: 220 – věk.
Sledujte při sportu svoji tepovou frekvenci a postupně zvyšujte intenzitu tréninků. Postupně snižující se tepová frekvence jak v klidu, tak při sportu vypovídá o zlepšující se kondici. 

Jak sport ovlivňuje prevenci civilizačních onemocnění?

Pravidelný sport a pohyb na čerstvém vzduchu mají významný vliv na snížení rizika vzniku civilizačních onemocnění.

  1. Diabetes mellitus 2. typu
    Pohyb snižuje hladinu krevního cukru a zlepšuje citlivost tělesných buněk na inzulin, což je klíčové v prevenci a léčbě cukrovky 2. typu. Aerobní cvičení, jako je chůze, běh nebo plavání, pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a zlepšuje metabolismus.
  2. Obezita
    Sport je jedním z nejlepších způsobů, jak spalovat tuky a udržovat zdravou tělesnou hmotnost. Kombinace aerobní aktivity a silového tréninku zvyšuje podíl svalové hmoty, čímž se zrychluje metabolismus. Pravidelný pohyb venku je efektivní cestou ke snížení hmotnosti a prevenci obezity.
  3. Ateroskleróza a vysoký krevní tlak
    Pravidelná fyzická aktivita pomáhá udržovat zdravé cévy, zvyšuje elasticitu cévních stěn a snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL). Také zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL) a přispívá ke snížení krevního tlaku, což vede k nižšímu riziku vzniku aterosklerózy a cévních mozkových příhod.
  4. Onkologická onemocnění
    Studie ukazují, že fyzická aktivita snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, zejména rakoviny prsu a tlustého střeva. Sport zlepšuje imunitní funkce těla a snižuje zánětlivé procesy, což může chránit buňky před poškozením a mutacemi vedoucími ke vzniku rakoviny.

Kromě fyzického zdraví má sport venku pozitivní vliv i na psychiku. Pobyt na čerstvém vzduchu a v přírodě snižuje hladinu stresu, zlepšuje náladu a podporuje duševní rovnováhu. Studie ukazují, že pravidelný pohyb venku může pomoci v prevenci depresí a úzkostí.

Jak správně začít?

Pokud s pravidelným sportem začínáte, je důležité začínat postupně a respektovat vlastní možnosti. 

  • Začněte s chůzí: Každodenní svižná chůze alespoň 30 minut je skvělým startem pro zvýšení kondice.
  • Postupně přidávejte intenzitu: Po čase přidejte běh, jízdu na kole nebo plavání.
  • Kombinujte různé typy cvičení: Kombinace vytrvalostních a silových cvičení přináší nejlepší výsledky.
  • Sledujte své pokroky: Pravidelně si měřte tepovou frekvenci a udržujte ji v doporučených kardio zónách podle svých cílů.

Sport venku je účinným prostředkem prevence proti civilizačním onemocněním. Pravidelná fyzická aktivita, přizpůsobená vašim schopnostem, nejen zlepšuje fyzickou kondici, ale zároveň snižuje riziko vzniku závažných fyzických i psychických problémů.